De Kleine Kaardebol
De Kaardebol
Harenbergerweg 1
7204 KZ Zutphen
 

Za 29 oktober 2022: NACHT VAN DE NACHT op de GORSSELSE HEIDE (Gezinsactiviteit)

Verslag door Lidwien Mol:


De klok gaat terug vannacht maar voordat het zover is gaan we: wandelen op de Gorsselse Heide. Jawel, moeders en vaders met kinderen in de basisschoolleeftijd liepen in 5 groepen onder leiding van een gids een route vol verrassende ontmoetingen. Wat was het spannend! De eerste groep vertrok nog in de schemer om 18.30u maar twee uur later bij het einde van de tocht was het toch echt pikkedonker! Gelukkig hadden we twee stormlampen met levend licht bij ons.
We ontmoeten bij het vuur het verhalenvrouwtje. Ze vertelt over de bosmuis die zo graag een nieuw holletje op een donker plekje wil hebben. Met haar vriendin de veldmuis gaat ze op zoek en na diverse ontmoetingen vindt ze een prachtig plekje in het donkere bos. Wat fijn is dat. Dan lopen we verder en zien we weer een vuur. Dichterbij gekomen blijken we hier zelf vuur te mogen maken. Met een ‘moderne tondeldoos’ blijken alle kinderen in staat echt levend vuur te maken. Hoe mooi is dat licht van echt vuur in de duisternis. Even verder ontmoeten we een ‘tovenaar’ die alles weet van dierengeluiden en uilen, de nachtvogel bij uitstek. We hangen aan zijn lippen en willen niet weg, maar de sterrenhemel lonkt. Verder wandelend vinden we een kleed op een open plek. Daar kunnen we lekker op liggen en genieten van de sterren. Wat zijn ze mooi die flonkerende sterren (of zijn het satellieten of vliegtuigen?) en weer horen we de bosuil! We willen best een dutje blijven doen hier op dit kleed. Maar nee, we doen het zonnespel en tollen als aarde en andere planeten om de zon. Daarna trekken we verder en ontmoeten de mannen van de sterrenwacht met hun grote telescopen. Wat weten zij veel! De poolster, de grote beer, Cassiopeia zijn zichtbaar en zelfs Jupiter laat zich heel even zien.
Wat een belevenis, deze nacht van de nacht waarin we de duisternis vieren. Volgend jaar weer!

 

Aanmelding is gesloten vanwege maximum aantal deelnemers.

   

Nacht van de Nacht: Toelichting:

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.
Verlichting is één van de meest dramatische veranderingen in ons milieu. In kassen, beveiligings-schijnwerpers in tuinen, het dichtverlichte wegennet, xenon-projecties op monumentengevels, witver… lees verder
©