De Kleine Kaardebol
De Kaardebol
Harenbergerweg 1
7204 KZ Zutphen
 

Lotte en de Uilen

Educatieve film over het leven van uilen in Zutphen e.o.


Voor kinderen van 8 tot 12 jaar. (duur 30 min.)
Met Leskist Braakballen pluizen, kosten € 10,00
Gastles (duur 1 uur tot 75 minuten): tonen film en begeleiding braakballen pluizen in de klas incl. materiaal, kosten € 30,00

Uilen zijn fascinerende vogels en zelden te zien. Toch zijn ze dichtbij, zelfs in Zutphen. Filmer Johan Blanksma maakte samen met Jouck Iedema speciaal voor kinderen van 8 tot ​12​ een Zutphense uilenfilm. In de hoofdrol: Lotte Klein Gunnewiek. Samen met natuurfilmer Ruben Smit gaat ze op pad en ontdekt de wondere wereld van de uilen.
Na het bekijken van film kunnen de kinderen braakballen pluizen en ontdekken welke muizen uilen eten.

Doel:
​Kinderen​ meer bewust te maken van de natuur in hun eigen omgeving. ​V​ooral uilen blijken een grote aantrekkingskracht op kinderen te hebben. ​D​e informatie ​over uilen wordt​​ geïllustreerd​ met indringende beelden van inheemse uilen en het meisje Lotte ​(10 jr.) gaat ​erover in gesprek met de bekende natuurfilmer Ruben Smit.

Samenvatting van de film:
Lotte, een 10 jarig Zutphens meisje, gaat met Ruben Smit naar de plek in het centrum van Zutphen, waar ze voor het eerst bosuilen heeft gezien. Vervolgens komen alle in Nederland voorkomende uilen en hun leefomgeving​ aan bod​.
Bij deze film wordt met name ingezoomd op het leven, de bijzondere kenmerken en de voortplanting van Kerkuil en Steenuil​.​​
In het tweede deel maakt Lotte kennis met het ringen van jonge kerkuilen​ en leert ze hoe je uilen het beste kunt bewonderen in hun eigen leefomgeving.

Uitleen leskist BRAAKBALLEN
Kist met onderzoekspullen voor het uitpluizen van braakballen en informatie over Nederlandse uilen.
Omdat Uilen hun prooi met huid en haar doorslikken spugen ze de onverteerbare delen uit in een soort bal; de braakbal.
De kinderen krijgen een spannende opdracht. Ze mogen de braakballen met behulp van saté-prikkers en pincetten uitpluizen.
 Ze nemen alles wat ze vinden letterlijk onder de loep; haartjes, botjes en muizenkaakjes met kiesjes. Met behulp van zoekkaarten kunnen ze achterhalen welke dierensoorten de uil heeft gegeten. Het materiaal is leverbaar zolang de voorraad braakballen strekt.

Reserveren film Lotte en de uilen
©